Mózg to centrum dowodzenia naszego ciała i organ odpowiedzialny za naszą interakcję z otaczającym nas światem. Niestety wraz z wiekiem mogą pojawiać się choroby neurodegeneracyjne, które podobnie jak zwyrodnienia stawów, powoli utrudniają pełne wykorzystanie mózgu. Tracimy zdolności zapamiętywania, jak i przypominania sobie pewnych faktów z życia, [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Większości osób, gdy wspomni się o diecie czy ćwiczeniach, pierwsze co przychodzi na myśl, to odchudzanie. Jednak dieta i treningi są związane nie tylko procesem redukcji, ale również budowania i utrzymanie masy mięśniowej, które wbrew pozorom, mogą być dużo trudniejsze niż odchudzanie. Podsumowanie Aby zbudować ładną sylwetkę, warto mądrze [...]
Podczas, gdy skupiamy się częściej na działaniach prewencyjnych w zakresie zmarszczek na twarzy, łatwo jest zapomnieć o reszcie ciała i o tym, że skóra starzeje się na wszystkich naszych częściach ciała. Skóra zmienia się wraz z wiekiem i niestety nie mamy na to wpływu. A może tak pogodzić się z wyglądem swojej skóry? Wydawałoby się, że to jest [...]
Wiele osób bezkrytycznie czerpie informacje z Internetu. Niestety, w XXI potężnie rozwinął się ruch promujący szamaństwo, przesądy, mity i zwyczajne kłamstwa. Tego typu informacje są szybko i łatwo powielane (kliknij, udostępnij, nie myśl), a nikt nie zaprząta sobie głowy ich weryfikacją. Ostatnio tematów dostarczają mi ludzie, którzy mają [...]
[...] go atrakcyjnym i praktycznym wyborem dla osób, które chcą zadbać o swoją urodę i zdrowie od wewnątrz, niezależnie od miejsca i czasu. Właśnie dlatego, wzbogacenie napoju o witaminy z grupy B znacząco podnosi jego wartość odżywczą. Dlaczego te, a nie inne witaminy? Niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (B5), czy witaminy B6 i B12 to związki, [...]
[...] kcal z warzyw dla osób podchodzących w sposób profesjonalny do tematu bilansowania diety to robienie sobie pod górkę. Korzystając bowiem z programu, który zlicza witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe i błonnika (a nie tylko energię oraz białko, węglowodany i tłuszcze), trzeba byłoby w takiej sytuacji każdy dzień bilansować w [...]
[...] wyrządzanych przez wolne rodniki. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? Witamina A należy do witamin posiadających działanie przeciwutleniające. Niedobory witaminy A mogą przyczyniać się do utrzymywania się zmian skórnych i stanu zapalnego. Zastosowanie suplementacji doustnej, jak i witaminy A w postaci kremu na miejsce zmian [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
We współczesnym świecie ciągle zdarza się spotykać kobiety, które sądzą, że trening siłowy jest dla nich w jakiś sposób szkodliwy. Dziewczyna aspirująca do miana influencerki twierdziła, że podciąganie na drążku wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie narządów rodnych. Jak to argumentowała? Ćwiczenia wydają się najskuteczniejsze w okresie [...]
W sumie nie powinienem się dziwić, że mity i kłamstwa mają się dobrze, gdyż w naszym kraju ok. 30% ludzi wierzy w homeopatię, a 61% w to, iż GMO są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Dodać należy, iż 21% naszych rodaków wierzy w to, iż szczepienia powodują autyzm (autyzm mają powodować milionowe części grama różnych związków zawarte w [...]
[...] ruch, musimy mieć pewność, że środek ten nie zawiera znacznych ilości antyoksydantów, które to mogą utrudnić proces budowy masy mięśniowej. Podobnie, jak wysoka zawartość witaminy C lub E może przyczynić się do ograniczenia przyrostów, tak też wysoka zawartość kwasów omega 3 nie będzie sprzyjała wykorzystaniu w okresie okołowysiłkowym. [...]
[...] pozytywnie na nasz nastrój. Można by się spodziewać, że to okres, w którym nie musimy się martwić o nic szczególnego, a tym bardziej o zdrowie - więcej światła, więcej witaminy D, lepszy nastrój... Jednak istnieją pewne pułapki lata, na które warto uważać w trosce o własne zdrowie. Oto kilka wskazówek, by się przed nimi uchronić. [...]
[...] grupy B stanowią bardzo interesujący z punktu widzenia fizjologii obiekt badań. Każda z nich reguluje dziesiątki jak nie setki przemian enzymatycznych. Zbiorczo mówi się, że witaminy B kontrolują metabolizm energetyczny i wytwarzanie związków aktywnych biologicznie, które wpływają na codzienne samopoczucie i poziom tak zwanej energii / [...]
[...] nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser twarogowy Pistacje i granat dostarczą magnezu, w serze twarogowym znajdziemy pewne ilości witaminy B2. Twarożek wymieszaj z owocami i orzechami. Deser gotowy. Tuńczyk, awokado, brązowy ryż Tuńczyk – podobnie jak inne ryby stanowi źródło naturalnego koenzymu Q10. [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] plasterki i suszyć w piekarniku nastawionym na 50 do 70 stopni przez minimum 3 godziny. Podsumowanie Jabłko to taki niby banalny owoc, ale ma tyle różnych odmian i smaków, że można dostać zawrotów głowy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy, minerały i błonnik. Stanowią bardzo cenny dodatek do diety, który jest przy okazji niesamowicie smaczny.